Tomislav Mamić, vlasnik splitskog maloprodajnog lanca Tommy, slavodobitnik je…

Tomislav Mamić, vlasnik splitskog maloprodajnog lanca Tommy, slavodobitnik je prvog Nacionalnog sajma pršuta koji je u petak i subotu održan u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj.

Pobjednički pršut za Mamićev Tommy proizvodi tvrtka Mijukić prom iz Runovića pokraj Imotskog. Odlukom ocjenjivačkog suda, kojim je predsjedao Romano Božac, profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta, srebro je zaslužila Pršutana iz Posedarja, a bronca je otišla u Metković, tvrtki Kulina.

Na sajmu je nastupilo 35 izlagača, ocjenjivačkom sudu za ocjenu su prijavljena 22 pršuta, a održano je i 10 tematskih okruglih stolova. Ana Barać, direktorica PC Sinj, vrlo je zadovoljna. Ističe da su na sajam stigli svi istaknutiji proizvođači sirovinske osnove i pršuta, od Osijeka preko Istre do svih dalmatinskih županija.

Naglašava da je Sinjski sajam organiziran s ciljem angažiranijeg povezivanja svih proizvođača pršuta, te zbog zaštite tog proizvoda, ali i uspostavljanja još jednog tradicionalnog hrvatskog brenda – Dalmatinskog pršuta.

Prvi put na Sajmu u Sinju prezentiran je i plan razvoja svinjogojskih farmi s državnim potporama, koji je donesen lani s namjerom animiranja postojećih i poticanja novih proizvođača. Cilj je osigurati dostatne količine sirovina za prepoznatljiv finalni proizvod, čiji je dugoročni plasman osiguran kroz bogatu turističko-gastronomsku ponudu.

Rezultati ovogodišnjeg Sajma potvrdili su kako ima razloga da ta manifestacija preraste u tradiciju, najavljuje direktorica Barać.